Ostrige veljajo za pravo delikateso, so sinonim za razkošje in druženje s penečim vinom, po mnenju uredništva Dober tek pa so najokusnejše, kadar si jih privoščimo brez prevelikega pompa, dobro ohlajene, v prijetni družbi, s kapljico limone. Na primer pod senco borovca na obali Pelješca, kjer gojijo svetovno znane stonske ostrige.
Nič pa ne more pokvariti uživanja ob ostrigah bolj, kot nesramna ureznina, ki je kar pogost pojav, če smo pri odpiranju ostrig nepazljivi. Zato s fotografijami korak za korakom podajamo nekaj napotkov za pravilno in varno odpiranje ostrig. In seveda opozorilo: ostrige morajo biti zares sveže in tesno zaprte.
Kako izluščimo ostrige
1. korak: S krpo, ki zaščiti roke, ostrigo trdno prislonimo ob desko. Konico noža za ostrige potisnemo v zgib (na koničastem delu) ostrige.

2. korak: Z nožem podrezamo, da pridemo v ostrigo. Ko je nož v njej dobro zasidran, ga zavrtimo, da se ostriga odpre.

3. korak: Z rezilom postrgamo po ravnem delu ostrige, da odrežemo mišico in ločimo lupini.

4. korak: Ostrigo odpremo in ponudimo v lupini ali pa jo preložimo v cedilo, ki naj bo nad posodo, da se vanjo lahko ujamejo vsi sokovi. Ostrige vedno splaknemo v njihovem lastnem soku in se tako znebimo tudi morebitnih delčkov lupine.