Zgodba Herbersteinove kleti: Edini cilj – butična pridelava in kakovost
Sara ob tem pove, da so bili vinogradniki že predniki po očetovi in mamini strani, kjer so bili tudi začetniki trsničarstva. Tako je njihova vinogradniška in vinarska zgodba stara že čez sto let.
Vinska trta večinoma vseh sort (šipon, renski rizling, laški rizling, rumeni muškat, sivi pinot, traminec ...), je posajena na 1,8 ha površin na treh lokacijah, v Bodkovcih, za kletjo in nekaj malega za hišo v Juršincih. Pridelava vin Vinogradništva Kaučič-Božič poteka na tradicionalen način, večino dela v vinogradu opravijo ročno. Trudijo se, da bi bilo vino pridelano čim bolj naravno, s čim manjšo uporabo zaščitnih sredstev, vreme pa je tisto, ki narekuje njihovo pogostost uporabe. Preša je pnevmatska, takšna, kot je bila, jo uporabljajo še naprej. Zaradi dobre mikroklime v kleti ne potrebujejo klimatskih naprav. Vse pridelano vino ustekleničijo kot zvrst in couve.
Vinogradništvo Kaučič-Božič (Herbersteinova klet) je na vinskih ocenjevanjih začelo sodelovati prejšnje leto. Za sovinjon so v Gornji Radgoni prejeli srebrno priznanje. Zaradi epidemije v zadnjih dveh letih tudi ni bilo veliko ocenjevanj in vinskih dogodkov, na katerih bi se lahko predstavili. Letno napolnijo nekaj tisoč steklenic buteljčnega vina, ki ga je treba prodati. Najlažje ga prodaš, če hodiš na vinske sejme, kjer se lahko tudi izkažeš s prejemom priznanja, sta povedala Sara in Sebastjan.
Kakovost traminca prepoznali doma in na tujem
Preberite več v Štajerskem Tedniku