Svet24
Slika
Dom

Tukaj je sezona žarjenja. Je vaš že pripravljen na peko?

Uredništvo
16. 5. 2025, 19.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

žar, gril
Profimedia
Sezona žarjenja se je začela, zato pripravite žar za uporabo čez vse leto.

Jedi z žara so gotovo zdrava izbira, nedvomno pa odlična ideja za piknike in druženje s prijatelji, sorodniki ter znanci. Da boste v peki in druženju zares uživali, boste morali poskrbeti tudi za žar, saj bo le očiščen pravo zagotovilo za okusne dobrote. Spoznajte nekatere priročne trike, s katerimi bo vaš žar hitro in preprosto spet čist.

Odstranite staro oglje

Če želite žar še dolgo uporabljati ter pripravljati okusno in zdravo hrano, bo treba začeti pri osnovah. Če je žar ostal umazan od prejšnje peke, se morate čiščenja lotiti od začetka. Najprej očistite posodo, ki služi kot gorišče. Odstranite star pepel in oglje, ki se bosta sicer med vnovično peko zgolj dvigovala ter dimila meso, zelenjavo in sir. Lesni pepel je čistilo, s katerim lahko brezhibno očistite rešetko in kovinske stranice ter ostale dele žara. Tako boste preprosto odstranili tudi masne madeže in žaru povrnili sijaj.

žar, gril
Profimedia
Vsakič znova in sproti odstranite staro oglje in pepel; tako boste preprečili dimljenje med peko.

Na vrsti je rešetka

Če je od prejšnje peke ostala umazana tudi rešetka, zavihajte rokave. Zdaj, ko je okovje žara očiščeno, je čas, da ga zakurite in na ogenj postavite zažgano rešetko. Pustite, da se ogenj dobro razplamti, če imate pokrov, žar pokrijte, a zagotovite dotok zraka. Pustite, da vročina opravi z zažgano hrano in maščobo, ki je ostala.

Nato rešetko snemite z žara in jo dobro očistite z žičnato krtačo. Če je nimate, uporabite aluminijasto folijo. Oblikujte jo v kroglo, s katero boste podrgnili po rešetki. Pomembno je, da odstranite vso maščobo, saj bo ta drugače kriva za prasketanje ognja in »žoltast« okus jedi.

Rešetko nato ohladite. Iz finega pepela in nekaj vode naredite gosto pasto, s katero premažite celotno rešetko in dobro podrgnite z gobico. Pepel bo poskrbel, da boste lažje odstranili tiste ostanke, ki jih ogenj ni uspel uničiti. Rešetko le še operite z mlačno vodo in osušite. Pred vnovično uporabo jo premažite z maščobo.

žar, gril
Profimedia
Rešetko dobro očistite z žičnato krtačo. Če je nimate, uporabite aluminijasto folijo.

Plinski žar

Tudi plinski žar bo od vas zahteval dosledno pozornost in čiščenje, saj se plinske šobe in gorilniki precej hitro umažejo in predstavljajo nemalo preglavic. Pod gorilniki je pri večini plinskih žarov pladenj, v katerega se stekajo odvečni sokovi in maščobe. Pladenj je treba odstraniti in oprati po vsaki uporabi, drugače se lahko maščoba v njem vname.

Ko se žar ohladi, dobro očistite tudi plinske gorilnike in odstranite vse madeže maščobe. Rešetka je po navadi litoželezna, zato jo lahko očistite podobno kot tisto pri navadnih žarih na drva. Sproti pa preverjajte stanje tesnil in si tako vsakič znova zagotovite varno rabo plinske jeklenke in preprečite uhajanje plina.

Preberite tudi:

Električni žar

Električni žar po navadi nima privzdignjene rešetke, pač pa je ta skoraj neposredno nad grelnimi vijugami. Zato boste potrebovali nekaj več previdnosti in tudi nežnosti. Veliko boljše je, če električni žar redno čistite po vsaki uporabi, z mešanico kisa in detergenta za ročno pomivanje posode. Če to ne zadostuje, si pomagajte s parnim čistilcem.

Rešetke na električnih žarih so po navadi prevlečene s teflonom, zato čiščenje z grobimi gobicami in žičnatimi krtačami odpade, si pa lahko pomagate s parnim čistilcem. Pri čiščenju nikar ne uporabljajte razmaščevalcev, saj se v njih skrivajo večje količine zdravju nevarnih kemikalij.

Vreme

cloud-sun

Trenutno

4 °C

Delno oblačno

nedelja, 18. 5

Deževno

7 / 18 °C cloud-rain

ponedeljek, 19. 5

Delno oblačno

9 / 22 °C cloud-sun

torek, 20. 5

Oblačno

10 / 22 °C cloud

© 2025 Svet24.si

Vse pravice pridržane.