Tukaj je sezona žarjenja. Je vaš že pripravljen na peko?

Jedi z žara so gotovo zdrava izbira, nedvomno pa odlična ideja za piknike in druženje s prijatelji, sorodniki ter znanci. Da boste v peki in druženju zares uživali, boste morali poskrbeti tudi za žar, saj bo le očiščen pravo zagotovilo za okusne dobrote. Spoznajte nekatere priročne trike, s katerimi bo vaš žar hitro in preprosto spet čist.
Odstranite staro oglje
Če želite žar še dolgo uporabljati ter pripravljati okusno in zdravo hrano, bo treba začeti pri osnovah. Če je žar ostal umazan od prejšnje peke, se morate čiščenja lotiti od začetka. Najprej očistite posodo, ki služi kot gorišče. Odstranite star pepel in oglje, ki se bosta sicer med vnovično peko zgolj dvigovala ter dimila meso, zelenjavo in sir. Lesni pepel je čistilo, s katerim lahko brezhibno očistite rešetko in kovinske stranice ter ostale dele žara. Tako boste preprosto odstranili tudi masne madeže in žaru povrnili sijaj.

Na vrsti je rešetka
Če je od prejšnje peke ostala umazana tudi rešetka, zavihajte rokave. Zdaj, ko je okovje žara očiščeno, je čas, da ga zakurite in na ogenj postavite zažgano rešetko. Pustite, da se ogenj dobro razplamti, če imate pokrov, žar pokrijte, a zagotovite dotok zraka. Pustite, da vročina opravi z zažgano hrano in maščobo, ki je ostala.
Nato rešetko snemite z žara in jo dobro očistite z žičnato krtačo. Če je nimate, uporabite aluminijasto folijo. Oblikujte jo v kroglo, s katero boste podrgnili po rešetki. Pomembno je, da odstranite vso maščobo, saj bo ta drugače kriva za prasketanje ognja in »žoltast« okus jedi.
Rešetko nato ohladite. Iz finega pepela in nekaj vode naredite gosto pasto, s katero premažite celotno rešetko in dobro podrgnite z gobico. Pepel bo poskrbel, da boste lažje odstranili tiste ostanke, ki jih ogenj ni uspel uničiti. Rešetko le še operite z mlačno vodo in osušite. Pred vnovično uporabo jo premažite z maščobo.

Plinski žar
Tudi plinski žar bo od vas zahteval dosledno pozornost in čiščenje, saj se plinske šobe in gorilniki precej hitro umažejo in predstavljajo nemalo preglavic. Pod gorilniki je pri večini plinskih žarov pladenj, v katerega se stekajo odvečni sokovi in maščobe. Pladenj je treba odstraniti in oprati po vsaki uporabi, drugače se lahko maščoba v njem vname.
Ko se žar ohladi, dobro očistite tudi plinske gorilnike in odstranite vse madeže maščobe. Rešetka je po navadi litoželezna, zato jo lahko očistite podobno kot tisto pri navadnih žarih na drva. Sproti pa preverjajte stanje tesnil in si tako vsakič znova zagotovite varno rabo plinske jeklenke in preprečite uhajanje plina.
Preberite tudi:
- Najpogostejše napake pri peki mesa na žaru in kako jih odpraviti
- Popoln goveji burger doma: nasveti, triki in recepti
- Pepel zoper oljne madeže in za boljšo rast vinske trte
Električni žar
Električni žar po navadi nima privzdignjene rešetke, pač pa je ta skoraj neposredno nad grelnimi vijugami. Zato boste potrebovali nekaj več previdnosti in tudi nežnosti. Veliko boljše je, če električni žar redno čistite po vsaki uporabi, z mešanico kisa in detergenta za ročno pomivanje posode. Če to ne zadostuje, si pomagajte s parnim čistilcem.
Rešetke na električnih žarih so po navadi prevlečene s teflonom, zato čiščenje z grobimi gobicami in žičnatimi krtačami odpade, si pa lahko pomagate s parnim čistilcem. Pri čiščenju nikar ne uporabljajte razmaščevalcev, saj se v njih skrivajo večje količine zdravju nevarnih kemikalij.