V zadružni kleti ob vinu in penini sedaj izdelujejo še vinjak
V omenjeni hiši vin pravijo, da je njihov nov izdelek plod petletnega razvoja in predanosti domači vinarski tradiciji. Vinjak izdelujejo iz žametne črnine, najstarejše slovenske sorte. Destilacijo so zaupali patrom v Kartuziji Pleterje.
##ARTICLE-1856895##
Vinjaku so ime nadeli po plemiški družini, ki je v obsoteljskih krajih pustila pomemben pečat in je bila nekoč lastnica gradu Podčetrtek.
##ARTICLE-1842228##
»Destilat iz žametne črnine so v Pleterjah pripravili po klasičnem postopku, popolnoma brez dodatkov, kar omogoča, da pridejo do izraza naravne lastnosti sorte. Nato smo ga prelili v nove hrastove sode, kjer je pet let potrpežljivo zorel in se preobrazil v eleganten vinjak z značajem,« je povedal vodja trženja Matija Jagrič.
Dodal je, da vinjak omogoča popoln zaključek vinsko-kulinarične izkušnje.