V vinograd brez žagice
Rez vinske trte spada med prva zimsko-spomladanska ročna dela v vinogradih in je strokovno najzahtevnejše opravilo. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kakovost grozdja in vina, ki ga želimo v tej sezoni pridelati. Na preobremenjeni trti bo grozdje slabo dozorelo, trta pa se bo z leti izčrpala. Trta, ki je obremenjena premalo, pa bo izpostavljena močni rasti, ki bo zavrla razvoj in dozorevanje grozdja. Pri tem opravilu moramo zato paziti na zmernost, svetuje strokovnjak iz mariborskega kmetijskega zavoda Roman Štabuc. »Rez moramo opraviti še pred brstenjem, zato je zdaj ravno pravi čas. Najprej moramo vsako trto pogledati in opaziti individualnost. Bujne trte ne smemo obrezovati enako kot tiste, ki je šibka. Sledi pogovor, saj trta pove, kaj si lani naredil narobe in kaj prav, tako tudi veš, kaj je treba popraviti in kaj ponoviti. Tretji korak so škarje. Šele po temeljiti analizi lahko trto obrežemo, saj po tem ne moremo več popraviti nastale škode,« je povedal Štabuc in dodal, da je v zadnjih letih še posebej treba upoštevati podnebne spremembe.
Zaradi morebitne pozebe se ne sme porezati vsega
Preberite več v Štajerskem Tedniku