Profesorica matematike in biologije v prevzem družinske kmetije
Vse več mladih vidi prihodnost v kmetijstvu. Med njimi je tudi Tadeja, ki ji je bilo tako kot njenemu partnerju kmetijstvo poleženo praktično že v zibelko. Tradicija kmetije Gašparič sega več desetletij nazaj. S kmetijstvom se je ukvarjal Tadejin dedek, nato pa sta majhno družinsko kmetijo prevzela njena starša, Janko in Irena Gašparič. »Najprej sta kmetijo preusmerila v prašičerejsko, ko pa je brez službe ostala mama, sta začela pridelovati zelenjavo. Naša kmetija se sedaj že več kot 20 let intenzivno ukvarja z zelenjadarstvom. Zelenjavo pridelujemo na 1,5 do 2 hektarja površin, del teh je pokrit. Na začetku sta pridelovala samo radič, solato in zelje, z začetkom prodaje zelenjave na tržnici pa sta postopoma širila ponudbo,« pojasni njuna naslednica Tadeja, ki tako predstavlja že peto generacijo na njihovi kmetiji.
Otroci pomagajo pri delu
Pri Gašparičevih pridelujejo celo vrsto zelenjave, od korenčka, čebule, česna, več sort krompirja, paradižnika, cvetače, špinače in še in še. Poleg tega prodajajo tudi domača jajca, piščančje meso in bučno olje, ponujajo še domače rezance in ribano kašo. Letošnja novost so purani in race, ki jih je na kmetijo pripeljala prav hči Tadeja.
Preberite več v Štajerskem Tedniku