Izbira sega od marinirane zelenjave na popečenem kruhu pa vse do karpača iz mesa ali ribe. Veliko jedi je tako slastnih, da je človek sit še pred glavno jedjo.
Vloženi šampinjoni
500 g gob očistite in jih zrežite na četrtine. 3 stroke česna zrežite na tanke rezine. Razprite 1 čili, postrgajte semena in ga zrežite na obročke. Vse skupaj dobro popecite na olju. Nato dodajte še 3 na kocke zrezane paradižnike. Primešajte še 2 žlici rdečega vina in 2 žlici balzamičnega kisa. Začinite s soljo in poprom in dodajte še pol šopka sesekljanega gladkega peteršilja. Čez noč postavite na hladno.

Brusketa s tunino
V pečici pri 200 stopinjah popecite 4 rezine belega kruha. Odcedite 1 pločevinko tunine. 1 žlico oljčnega olja zmešajte z 1 žlico limoninega soka in mešanico solite in poprajte. Zraven iztisnite še 1 strok česna. Na koščke natrgani tuni primešajte 2 žlički kaper, obložite kruhke in jih postrezite še tople.
Preberite tudi:
- Jagodne pite: štiri ideje za sladko razvajanje
- Poznate orzo? Imamo tri odlične recepte s testeninskim rižkom
- Napačno pripravljena kava nam škodi
Karpačo
Zamrznite 200 g surovega govejega fileja in ga nato narežite na zelo tanke rezine. Razgrnite jih po večji plošči in jih namažite z marinado iz 5 žlic oljčnega olja in 3 žlic limoninega soka. Nato jih za 30 minut postavite na hladno. 1 mlado čebulo zrežite na obročke, 100 g šampinjonov na rezine, 100 g provolona (sir) pa nastrgajte. Vse skupaj denite na meso, ki ste ga prej še začinili s soljo in poprom.

Pravi hit: jajčni liker
Včasih je veljal za pijačo zrelih dam, danes pa postaja jajčni liker nadvse priljubljen tudi med mladimi. Še posebej odličen je domač, če pa ga zavijete v ljubko embalažo, je lahko nadvse primerno darilce. Pomembno: pri pripravi uporabljajte le čisto sveža jajca.

Priprava:
1 strok vanilje po dolgem prepolovite in postrgajte sredico. Dodajte jo 6 svežim rumenjakom in 250 g sladkorja v prahu in vse skupaj penasto stepite. Nato dodajte še 200 g smetane. Na koncu primešajte 125 ml vinskega žganja in liker prelijte v steklenice, ki ste jih oplaknili z vročo vodo.