Svet24
© 2025 Svet24.si - Vse pravice pridržane.
Slika
Kulinarika

Družbo navdušite z raznolikimi italijanskimi predjedmi

Tina Lucu/Revija Liza Maja
10. 5. 2025, 13.15
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja
brusketa s tunino
Profimedia
Brusketa s tunino

Izbira sega od marinirane zelenjave na popečenem kruhu pa vse do karpača iz mesa ali ribe. Veliko jedi je tako slastnih, da je človek sit še pred glavno jedjo.

Vloženi šampinjoni

500 g gob očistite in jih zrežite na četrtine. 3 stroke česna zrežite na tanke rezine. Razprite 1 čili, postrgajte semena in ga zrežite na obročke. Vse skupaj dobro popecite na olju. Nato dodajte še 3 na kocke zrezane paradižnike. Primešajte še 2 žlici rdečega vina in 2 žlici balzamičnega kisa. Začinite s soljo in poprom in dodajte še pol šopka sesekljanega gladkega peteršilja. Čez noč postavite na hladno.

Vloženi šampinjoni
Profimedia
Vloženi šampinjoni

Brusketa s tunino

V pečici pri 200 stopinjah popecite 4 rezine belega kruha. Odcedite 1 pločevinko tunine. 1 žlico oljčnega olja zmešajte z 1 žlico limoninega soka in mešanico solite in poprajte. Zraven iztisnite še 1 strok česna. Na koščke natrgani tuni primešajte 2 žlički kaper, obložite kruhke in jih postrezite še tople.

Preberite tudi:

Karpačo

Zamrznite 200 g surovega govejega fileja in ga nato narežite na zelo tanke rezine. Razgrnite jih po večji plošči in jih namažite z marinado iz 5 žlic oljčnega olja in 3 žlic limoninega soka. Nato jih za 30 minut postavite na hladno. 1 mlado čebulo zrežite na obročke, 100 g šampinjonov na rezine, 100 g provolona (sir) pa nastrgajte. Vse skupaj denite na meso, ki ste ga prej še začinili s soljo in poprom.

Goveji karpačo
Profimedia
Goveji karpačo

Pravi hit: jajčni liker

Včasih je veljal za pijačo zrelih dam, danes pa postaja jajčni liker nadvse priljubljen tudi med mladimi. Še posebej odličen je domač, če pa ga zavijete v ljubko embalažo, je lahko nadvse primerno darilce. Pomembno: pri pripravi uporabljajte le čisto sveža jajca.

jajčni liker
Profimedia
Doma pripravljen jajčni liker shranite v hladilniku. Glede na vsebnost alkohola bo ostal svež od 6 do 8 tednov.

Priprava:

1 strok vanilje po dolgem prepolovite in postrgajte sredico. Dodajte jo 6 svežim rumenjakom in 250 g sladkorja v prahu in vse skupaj penasto stepite. Nato dodajte še 200 g smetane. Na koncu primešajte 125 ml vinskega žganja in liker prelijte v steklenice, ki ste jih oplaknili z vročo vodo.

Vreme

sun-bright

Trenutno

14 °C

Jasno

nedelja, 11. 5

Jasno

6 / 20 °C sun-bright

ponedeljek, 12. 5

Deževno

8 / 19 °C cloud-rain

torek, 13. 5

Delno oblačno

8 / 16 °C cloud-sun

© 2025 Svet24.si

Vse pravice pridržane.